Tuin onderkelderen
Blog van September 2023
Blog van September 2023
Tijd voor kelderbouw
Ze zijn er. Mensen die niet willen verhuizen, wel (flink) groter willen wonen, maar geen deel van de tuin willen opofferen voor een aanbouw. Dan hebben wij de ideale oplossing: de woning onderkelderen en de kelder doortrekken naar de tuin. Een van onze klanten had daar wel oren naar.
Er was eens... een tuin
Eerste stap: het afgraven van de tuin. Ook onder het huis moest gegraven worden en een deel van de fundering werd vervangen door stalen draagbalken. Op andere plaatsen hebben we de korte fundering verlengd om de kelder op diepte te kunnen brengen. Veel werk, maar de basis moet goed zijn! De tuin was deels veranderd in één grote kuil, een flink eind doorlopend onder het huis. Er werd een gloednieuwe balkenconstructie getimmerd ter ondersteuning van het plafond van de kelder c.q. de vloer van het woonhuis. Langzaam kreeg de nieuwe kelder vorm.
Vloeren en wanden van beton
Alleen al de vloer van zo'n kelder is een hele klus. Waterdichte folie, daar begint het mee. Dan een vlakke gietvloer, een geraamte van staalmatten erop en daar weer beton overheen. Ook langs de wanden een geraamte van staalmatten, deze afschermen met gestutte schotten en beton in de tussenruimte gieten. En zie! Een absoluut waterdichte bak van gewapend beton met strakke wanden en vloer. Dan verder afwerken, die kelder, en zand erover. Hoe je het ook draait of keert, dit was een groot project. Wij zijn trots op het resultaat en de klant heeft er een fantastische ruimte bij.
Tip
Eigenlijk meer een weetje. Waarom gewapend beton? De staalmatten (ofwel betonnetten) zorgen voor stevigheid, waardoor scheurvorming en dus de kans op lekkage voorkomen wordt. Kijk, dat is nou kelderbouw in optima forma!
Neem contact met ons op voor meer informatie over onze diensten. We staan klaar om u te helpen!